Jdi na obsah Jdi na menu

Historie

Vzpomínáme na bráchu

* 1. 10. 1976, Litomyšl.

12165320_10203749386975748_1544686568_o.jpg
 

Malý Pavlík rostl jako z vody a než jsme se všichni nadáli, byl z něho všudybýlek. Byl všude tam, kde jsme ho nejméně čekali. A tak to zůstalo i nadále. 

V roce 1980 začal chodit do školky v Jarošově, spolu s bratrem Kájou.
O tři roky později začal navštěvovat základní školu v Dolním Újezdě. Jako prvňáček byl velice aktivní. Bratru Petrovi jednoho dne vybral celý penál, a on neměl čím psát - prostě všudybýlek pohodář. Poté navštěvoval školu v České Třebové. Ale život to chtěl jinak.

Začal pracovat jako dělník v lomu. Poté přešel na pilu, kde ho práce velice bavila, ale doba přinesla na firmu neúspěch a náš Pavlík musel firmu opustit. Nastoupil do firmy Mach, líhně kuřat, kde pracoval jako údržbář.

Byl to velice obětavý a milující člověk. Vzpomeňme, když jeho bratra Františka postihla krutá nemoc. Neúnavně za ním dojížděl s bratrem Petrem každou sobotu do Prahy do Motolské nemocnice. Byl všem oporou, člověkem, na kterého bylo spolehnutí.

Jeho největším koníčkem byla hudba. Spolu se svými bratry postavil kapelu Bratři. Měl úžasný dar od Boha - dokázal zahrát snad na jakýkoliv nástroj. Nejblíže mu však bylo pětistrunné banjo. V životě se nám malý všudybýlek 3x oženil. Má dva krásné syny. Jindříška, který zdědil lásku k hudbě a jde v tatínkových stopách, a Pavlíčka, který je již teď v dětském věku tatínkovi velmi podobný. Jindřich hraje též v kapele. 

† 27. 11. 2014, Makov

 

Bratři vzpomínají

 

img_3413.jpgJako děti jsme psávali domácí úkoly v našem pokojíku a za dveřmi se ozývaly tóny Greenhornů, které jako svoji nejoblíbenější muziku poslouchali naši rodiče. A tak to začalo. Pouštěli jsme si stále černé desky, pilně poslouchali a snili o tom, že jednou budeme taky hrát a zpívat. Snili jsme o svých nástrojích, ale tenkrát nám bohatě stačila prkénka a hrnky z maminčiny kuchyně. Tak vlastně začala éra bratrů. Palbové kapele potají přihlíželi naši rodiče, kteří se rozhodli, že nás s sebou vezmou do Proseče u Skutče na vystoupení Michala Tučného. 

img_3163.jpg

Byla to pro nás ohromná skutečnost a veliký zážitek. Po vystoupení Michala jsme se na něj vrhli - ten nás objal a pravil,,Z vás kluci budou jednou dobří muzikanti"! Ohromně nás potěšil a ovlivnil naší budoucnost.

Naší prioritou je vlastní tvorba textů a hudby okořeněná jódlováním. Snažíme se zahřát lidi na duši i u srdíčka, prostě přáním celé naší kapely je hrát pro vás lidičky, do všech koutů a domovů, pro uspokojení dobré nálady a pohody.  

 

Bratři - Zrnětín u Litomyšle, CD "Jsme tu zas"

Napsal: Břetislav Snášel | Středa, 28 leden 2009

Přišlo mi překvapivé CD s názvem „Jsme tu zas" od country-bluegrassové skupiny Bratři ze Zrnětína, což je obec cca 10 km jižně od Litomyšle...img_3169.jpg

Jak v americké cowboyce, čtyři bratři drží pohromadě, v tomto případě za hudební provaz.
Krátký střih v mé paměti - v sedmdesátých letech jsem zažil v Huslenkách na Vsetínsku pokus tří bratří založit country skupinu. Dokonce mám i jejich fotku z nějakého koncertu v country archivu. Ti to však nedokázali dovést do konce a brzy se rozpadli.
Bratři Herynkové ze Zrnětína svou hudební nit odvíjejí tím nejlepším způsobem. Uvědomili si, co chtějí hrát a nyní svou snahu představují svým kamarádům a posluchačům.
Jsem zvyklý na mnohé v country hudbě. Například BG Styl si od Františka Kmocha upravil dechovou skladbu, a jaký s měli s tím úspěch. 
Jeden z bratrů z Bratrů se rozhodl do svých skladeb zařadit zajímavý prvek - Karel /27 let/ si v nich jódluje. Zde bude asi chvíli problém s některými zkostnatělými ortodoxními vyznavači bluegrassu a country žánrů. Věřím, že hraním se nejen kluci zdokonalí a zviditelní, ale také je i ti nejzatvrzelejší porotci přijmou. I s originálním jódlováním. 
Bratři se snaží, aby se každý nějak do jejich hudební tvorby zapojil. Hned od začátku přitáhli i nejmladšího Františka - Fandu - /13 let/, baskytaristu, který složil instrumentální skladbu číslo 10 /„Song z hlubin dunivých tónů/. Karel /akustická kytara, zpěv, jódl, vokály/ je autorem hudby i textu u skladeb číslo 4. Frázování z hor, 6. Jódl z Jména, 7. Zelené údolí, 12. Zvony zvoní. Svou hudební hřivnou přispěl i Petr /32 let - akustická kytara, zpěv vokály/ skladbami číslo 1. Druhá šance, 2. Koně hezký, 3. Koráb, 5. Sílu máme, 8. Kelly May, 9. Pod skalou, 11. Maminko má. Petr je také autorem textu a melodií u těchto skladeb. Pavel /28 let - banjo/ je pro změnu autorem hudebních ilustrací písní 1 - 12.
Jako svůj talisman a stálého hosta má skupina svou maminku Ludmilu Herynkovou.
Zřídkavý jev /skupina Bratři/ v české bluegrass a country muzice si dobře našlápla do hudebního světa a pokud bratři vydrží pohromadě, máme se v budoucnu na co těšit.
Uvidíte-li někde na Bratry plakát či upoutávku, zajděte si na jejich koncert. Pokud to váli stejně dobře jako na tomto CD, které jsme zařadili do soutěže Sešlo se na redakčním stole 2005, určitě budete velmi spokojeni.